Pregatirea pacientului pentru analizeAnalizele medicale sunt ansamblul de procedee, mai mult sau mai putin complexe, care furnizeaza informatii asupra aspectului si functionalitatii diferitelor organe si compartimente ale organismului cat si asupra gradului de sanatate si boala ce afecteaza organismul in cauza.

Pregatirea pentru recoltarea exudatului faringian
Ideal, exudatul faringian se recolteaza dimineata inainte de a consuma alimente sau lichide (acestea sterg agentii patogeni existenti pe suprafata amigdalelor si/sau mucoasei faringiene). Este important sa evitam spalarea dintilor deoarece majoritatea pastelor de dinti contin substante antibacteriene care distrug flora microbiana faringiana denaturand rezultatul exudatului faringian (care in aceste conditii nu va semnala prezenta agentilor patogeni).

Pregatirea pentru recoltarea sangelui
Recoltarea sangelui se face dimineata inainte de consumul unor alimente sau lichide (mai ales dulci) pentru a nu denatura rezultatele unor analize cum ar fi spre exemplu: glicemia, colesterolul sau trigliceridele.Exista o serie de medicamente care ne pot modifica analizele medicale. De aceea, trebuie sa intrebam medicul care ne trimite la analize daca trebuie sa intrerupem medicatia sau daca trebuie doar sa comunicam personalului laboratorului ce fel de tratament urmam.

Pregatirea pentru recoltarea urinii
Recoltarea corecta a urinei si transportul rapid catre laboratorul unde va fi testata sunt etape cruciale pentru obtinerea de informatii de calitate la analizele din urina.Pentru examenul obisnuit de urina (biochimie si sediment) recoltarea se face din prima urina de dimineata, intr-un recipient furnizat de laborator (de preferat), de unica folosinta, cu capac etans, pentru a preveni varsarea, evaporarea si contaminarea probei de urina.

Urocultura
Recoltarea se face tot din prima urina de dimineata sau la cel putin 4 ore de la ultima mictiune (urinare), intr-un recipient de recoltare steril, cu gatul larg (exclus eprubete), numit urocultor . Urocultorul trebuie obtinut obligatoriu (pentru a garanta calitatea analizei) de la laborator. Transportul recipientului la laborator trebuie sa se faca in mai putin de 1 ora de la recoltare. Este important ca recoltarea sa se faca inainte de inceperea tratamentului cu antibiotice deoarece antibioticele de obicei distrug flora microbiana, iar rezultatul uroculturii va fi negativ chiar daca infectia urinara exista.

Instructiuni de recoltare probe de urina la adult
- se face toaleta riguroasa a zonei genito-urinare cu apa si sapun; la femei, in cazul in care este prezenta o secretie genitala abundenta, alaturi de toaleta riguroasa se va introduce in vagin un tampon steril;
- se usuca zona spalata anterior cu ajutorul unei comprese sterile;
- se urineaza o cantitate mica in toaleta (urina contaminata de bacteriile care exista in mod obisnuit in segmentul inferior al uretrei) si fara sa se opreasca urinarea se colecteaza in recipientul primit de la laborator restul de urina (recoltare din jetul urinar mijlociu);
- pentru a preveni contaminarea probei se evita sa se atinga recipientul de zona genitala; de asemenea nu se atinge dopul urocultorului de nici un obiect din jur.

Instructiuni de recoltare probe de urina la sugar
- se curata zona genito-urinara a copilului cu apa si sapun;
- nu se tamponeaza zona curatata pentru a grabi uscarea; nu se aplica creme, uleiuri sau pudre pediatrice;
- se dezlipeste banda protectoare din jumatatea inferioara a pungii pediatrice de recoltare a urinei si se fixeaza portiunea adeziva anterior (in fata) de anus; se dezlipeste partea superioara a benzii si se continua aplicarea portiunii adezive, avand grija ca orificiul urinar sa fie in interiorul pungii; Atentie! – se ataseaza ferm de zona genito-urinara punga pediatrica de recoltare a urinei pentru a preveni scurgerea de urina sau contaminarea probei;
- imediat dupa ce copilul urineaza in punga de recoltare (sau cat mai aproape de momentul respectiv) aceasta se dezlipeste si se transporta la laborator in conditii corespunzatoare.

Proteinurie (urina pe 24 h)
Instructiuni de recoltare:
- la ora 7.00 dimineata se urineaza si nu se retine aceasta urina;
- se colecteaza apoi intr-un recipient curat de 2-3 litri (nu se urineza direct in recipient) toate emisiunile de urina, timp de 24 ore, pana in ziua urmatoare la ora 7.00 dimineata, inclusiv urina din acest moment final (chiar daca nu exista nevoia imperioasa de a o face);
- vasul cu urina se pastreaza intr-o punga de plastic in frigider, pe tot parcursul colectarii (24 ore);
- la incheierea recoltarii (ultima emisiune de urina la ora 7 dimineata din ziua urmatoare), se masoara intreaga cantitate de urina colectata;
- se omogenizeaza (prin agitare) urina recoltata;
- se retin aproximativ 100 mL, in paharul de plastic de unica folosinta pentru urina.

Pregatirea pentru recoltarea materiilor fecale
Recoltarea materiilor fecale se face in recipiente specializate, numite coprocultoare (obtinute de la sediul laboratorului sau farmacii). Examenul coproparazitologic impune recoltarea fecalelor in coprocultorul fara mediu de cultura. Acest examen necesita repetarea lui la intervale de cateva zile deoarece ouale, chistele sau larvele unor paraziti nu se elimina zilnic.

Pregatirea pentru recoltarea secretiilor provenite din zona genitala
Recoltarea secretiilor provenite din zona genitala la femei impune incetarea administrarii unor tratamente endovaginale, a irigatiilor vaginale, precum si a contactului sexual cu 48 de ore inaintea prelevarii probelor. In cazul secretiei uretrale, pacientul nu trebuie sa urineze cu o ora inainte de recoltare.

Ergonomia la birou


 

Principii ale ergonomiei – Ergonomia fizică poate fi rezumată într-o serie de principii.
Vei observa că poţi să aplici aceste principii la muncă, acasă sau in oricare alt loc.
Principii ale ergonomiei – Folosirea ochelarilor ergonomici.
Ergonomia nu este dificilă. Ea îţi cere să priveşti din altă perspectivă activităţile din rutina cotidiană- pune-ţi ochelarii ergonomici!
 

Citeste mai mult in :Ergonomia la birou

Principiile unei vieti sanatoase

Intreg organismul , inclusiv sistemul imunitar, functioneaza mai bine atunci cand este protejat de asalturile nocive ale mediului inconjurator.
Prima linie de aparare impotriva bolii este stilul de viata sanatos iar respectarea recomandarilor urmatoare reprezinta un pas important in mentinerea unui sistem imunitar puternic.

  • Nu fuma !
  • Consuma fructe, legume si cereale integrale si elimina  grasimile saturate !
  • Fa exercitii in mod regulat !.
  • Mentine-ti greutatea in limitele sanatoase !
  • Mentine-ti tensiunea sub control !
  • Alcoolul trebuie consumat cu moderatie !
  • Dormi minim 6 ore !
  • Evita infectiile prin spalare pe maini si gatirea alimentelor.
  • Programeaza-te periodic la medic pentru control,  in functie de varsta si categoria de risc din care faci parte !